Opskrifter

 


 

Hampeproteinbar

  • 100 g hørfrø
  • 250 g dadler
  • 3 spsk hampeproteinpulver
  • 130 g macademianødder (eller mandler/cashewnødder)
  • 2 tsk lakridsrodspulver
  • 1 tsk kanel
  • 80 g frisk reven ingefær
  • Reven citronskal af en citron + evt. lidt saft
  • Knivspids salt
  • 2 spsk kokosolie
  • 1/2 tsk vanilje

 

Kværn hørfrøene på en kaffekværn.

Kom dem i foodprocessoren sammen med de øvrige ingredienser. Kør til massen er jævn.

Smag til.

Form som små barer eller tril til kugler.

Frys evt. kugler eller barer ned, så du har dem på lager til søde tider.

 


 

Power smoothie "to-go"

  • To kopper økologiske bær, f.eks. blåbær, hindbær, solbær eller jordbær
  • To kopper økologisk frugt f.eks. grapefrugt, kiwi, mango eller banan
  • Saften fra ½ økologisk citron
  • ½ tsk vaniliepulver
  • Økologisk rismælk, mandelmælk, acido, vand eller ris-kokosmælk tilsættes efter smag og behag
  • Nyborggaard hampefrøolie
  • Nyborggaard hampeproteinpulver

 

Blend alle ingredienserne undtagen hampefrøolie og -proteinpulver, som kun blendes forsigtigt med til sidst. 

Du har hermed et nærende måltid, der mætter og styrker hele formiddagen. 

 

Opskriften er udviklet af Anette Harbech Olesen (madforlivet.com).

 


 

Hvidløgs-urtecreme som dip og tilbehør

(Nyborggaard special)

  • 100 g skyr
  • 6 spsk. Nyborggaard hørfrøolie
  • 200 g hytteost
  • ½ spsk. citronsaft
  • 2 fed presset hvidløg
  • Presset frisk ingefær, svarende til halvdelen af hvidløget
  • Hakket persille og purløg
  • Urtesalt

 

Skyr og hørfrøolie røres sammen. Hvidløg og den friske ingefær presses gennem hvidløgspresseren og blandes sammen med de øvrige ingredienser i skyrblandingen. Smag til med urtesalt.

God at have i køleskabet - som tilbehør til kartofler, brød, grøntsager, pålæg, fisk mv. 

Kombinationen af de gode fedtsyrer fra olien og proteinet fra mælkeprodukterne er netop det, vores celler har brug for.

 


 

Sund is

  • 1 hel vanille stang
  • 6 velmodnede bananer, helst økologiske
  • 2,5 dl Nyborggaard hørfrøolie
  • Saft og fintrevet skal af ½ økologisk citron
  • 4 modne økologiske æbler, fintrevne med skal
  • 2 dl økologisk æblejuice

 

Flæk vanillestangen på langs og skrab de små korn ud med en kniv.
Skræl bananerne og purer dem i en blender sammen med vanillekorn, olie, citronsaft og -skal, samt revne æbler. Sørg for, at det er fint pureret.
Frys ismassen i en lav beholder og rør en gang imellem under indfrysningen. Når den er næsten stiv ( ca. 4 timer) skæres isen ud i passende små stykker. Velegnet som tilbehør til mange desserter, men kan også spises alene. Pynt evt. med citronmelisse.
Prøv at bruge moden mango eller pærer i stedet for æbler.

Det er en god måde at få børn og unge til at indtage hørfrøolie.

 


 

Mango-hindbær juice (2-3 personer)

  • 2 dl mango
  • 1 dl hindbær
  • 5 dl ufiltreret økologisk æblemost
  • 1 spsk. Nyborggaard hampefrøolie
  • 1 spsk. Nyborggaard hampeprotein

 

Mango, hindbær og æblemost blendes. Nyborggaard hampefrøolie og -hampeprotein blendes forsigtigt i til sidst. Server og nyd!

 


 

Grovbrød (2 stk)

Fordej

  • 9 dl. tempereret vand
  • 2 dl. klid
  • 500 g Nyborggaard hvedemel
  • 5 g gær
  • 1 dl. væde (vand, kærnemælk eller andet surmælksprodukt)
  • 1 spsk. honning (evt. ahornsirup eller maltekstrakt)
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1½ spsk. havsalt

 

Kliddet røres op i vandet. Hvedemelet sigtes i under omrøring.

5 gram gær røres godt op i 1 dl. væde og tilsættes melblandingen sammen med de andre ingredienser. 
Blandingen stilles tildækket til hævning ved stuetemperatur i mindst 10 timer.

Tip: Er der en rest havregrød fra morgenmaden eller ris fra aftensmaden kan det fint bruges i fordejen.

 

Brøddej
Næste dag tilsættes ca. 700 g Nyborggaard hvedemel.

Blandingen æltes godt igennem, og hviler indtil der igen er "liv i dejen". Derefter slås den ned, formes til 2 brød, lægges i en form og hæver til dobbelt størrelse. Formen må gerne være med låg, så fugtigheden bliver i brødet.
Bages ved 200 grader (varmluft) indtil kernetemperaturen er 98 grader (brug bagetermometer). 
Når brødet tages ud af ovnen, lægges det på en rist, og dækkes med et klæde. Hvis der ønskes en blødere skorpe dækkes klædet med plastic.

 


 

Foccacia

  • 10 g gær
  • 1 tsk. uraffineret havsalt
  • 3,5 dl lunkent vand
  • 450 - 500 g Nyborggård-hvedemel
  • 6 spsk. koldpresset jomfru olivenolie

 

Gær, salt og vand røres til det er jævnt. Drys melet i og bland til en ret våd dej.
Hæld dejen ud på bordet, dryp 4 spsk. olie over og ælt af alle kræfter i 5 minutter.
Vask skålen, tør den og smør den med olivenolie. Hæld dejen heri igen. Læg et vådt klæde over - og lad hæve lunt til dobbelt størrelse. Det tager 2-6 timer.

Dejen slås ned og den rulles fladt ud, så den passer til en bageplade.
Lad den hæve igen til dejen er let og bævende. Bland resten af olien med lidt koldt vand. Dyp fingrere i blandingen og tryk huller i dejen - helt i bund.
Dejen pensles med resten af olieblandingen. Drys med groft salt.

Bag foccacien ved 220 grader - indtil den er gylden og gennembagt.
Det tager ca. 20 min. Spises varm.

 


 

Grundblanding af hørfrøolie og fromage frais

  • 200 ml fromage frais/kvark
  • 6 spiseskefulde hørfrøolie

 

Fromage frais røres op med hørfrøolien til blandingen er blevet homogen.

Ifølge Dr. Johanna Budwig er kombinationen af hørfrøolie og kvark meget velegnet som ernæring, idet olien herved bliver vandopløselig og let at optage. Lipoproteinerne (olie + protein i kvark) udgør en væsentlig bestanddel i opbygningen af cellemembranerne.

 


 

Italiensk salat

  • Grundblanding af hørfrøolie/fromage frais
  • Letkogte ærter og gulerødder
  • Salt og evt. krydderier

 


 

Salatdressing 1 (med balsamico)

  • 2 spiseskefulde balsamico rødvinseddike
  • 4 spiseskefulde hørfrøolie eller rapsolie
  • ½ tsk. sennep 
  • Evt. salt og peber

 

Balsamico hældes i en skål og hørfrøolien piskes i lidt efter lidt.
Herved fås en frisk og sund dressing til at hælde over salatskålen.

 


 

Salatdressing 2 (med honning)

  • 2 spsk. æblecidereddike (eller frisk citronsaft)
  • 1 spsk. vand
  • 4-5 spsk. hørfrøolie eller rapsolie
  • 1 tsk. honning
  • Salt, peber og evt. krydderier

 

Æblecidereddike og vand hældes i en skål og piskes sammen med honningen. Derefter piskes hørfrøolien i lidt efter lidt.
Med denne opskrift forenes æblecidereddike og hørfrøolie i en lækker dressing.

Husk at hørfrøolie ikke må opvarmes, at olien altid skal opbevares i køleskab og med tætsluttende låg.

 


 

Karrysalat

  • 400 g fromage frais
  • 8 spiseskefulde Nyborggaard hørfrøolie eller rapsolie
  • 4 cox orange æbler 
  • 1 rødløg 
  • 1 fed hvidløg
  • 1 ”fed” frisk ingefær
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. karry
  • 1 tsk. paprika
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt

 

Fromage frais og hørfrøolie røres sammen. Æblerne deles i små tern, rødløg hakkes fint, hvidløg og frisk ingefær presses gennem hvidløgspresseren og det hele røres i. Smages derefter til med citronsaft, karry, paprika, sukker og salt.

 


 

Nem grønkålssalat med mange anvendelsesmuligheder

  • 10 blancherede hakkede grønkålsblade
  • 1 bundt persille
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. dansk honning
  • ½ dl. koldpresset rapsolie
  • 10 nåle frisk rosmarin
  • 25 gram mandler
  • 2 spsk. cremefraiche 9 %

 

Alle ingredienserne, undtagen mandler og cremefraiche, blendes. Derefter tilsættes mandlerne, og der blendes igen. Til sidst røres cremefraichen i. Salaten hældes op i en skål, og der pyntes med nogle smuttede mandler.

 

Sammensætning og anvendelse
I salaten får vi kombineret de gode vitaminer og mineraler i grønkålen med de gode fedtsyrer i mandler og rapsolie. Det mættede fedt fra creme fraiche er med til at afbalancere både smagen og fedtsyresammensætningen. 
Smag, sundhed og holdbarhed forbedres ved at tilsætte naturlige antioxidanter i form af citronsaft og rosmarin.

Jeg lægger vægt på, at vi så vidt muligt bruger de gode danske råvarer.

 

Denne grønkålssalat er god både på rugbrød og franskbrød. Kan også bruges oven på en pålægsmad, og som tilbehør til varme og kolde retter. Er god i pitabrød til madpakken.